ışığın soğurulması





Gözümüzün görmesini ışık sağlar.
Işık doğrusal yolla(düz) yayılır. Bir cisme çarptığında soğurulma, kırılma veya yansıma gerçekleşir.
Bu yazıda ışığın soğurulması anlatılmaktadır.
Soğurulma kelime manası olarak tutma, yakalama anlamına gelir. Işığın soğurulması ise ışığın tutulması, yansıma olayının olmaması anlamına gelir.
Işık bir enerji çeşididir. Güneş ışığının enerji taşıdığını biliyoruz. Bu yüzden üzerine ışık düzen cisimlerde enerji artışı gerçekleşir. Bu da genellikle ısınma şeklinde görülür.

Yukarıdaki şekli incelediğimizde koyu cisimlerde ışığın çoğunun tutulduğunu yani soğurulduğunu, açık renkli cisimlerde ise ışığın daha çok yansıtıldığını görüyoruz.
Işık Koyu renkli cisimlerde daha çok soğurulur. Bu yüzden koyu renkli cisimler daha çok ısınır.

Büyük boyutlu uydu antenleri hep açık renkli yapılırlar. Bu sayede ışığı daha az soğururlar ve aşırı ısınmazlar. Eğer siyah renkli uydu antenleri üretilseydi zamanla ısıya dayanamaz ve bozulurlardı.
Benzer bir durum yanda gördüğümüz cisimler için de geçerlidir. Biri siyah diğeri beyaz iki sürahinin içine birer termometre yerleştirip bir süre güneş ışığı altında beklettiğimizde siyah sürahideki termometrenin daha yüksek bir değer ölçtüğünü görürüz.
Gündelik hayatın çeşitli aşamalarında da ışığın soğurulma özelliklerinden yararlanan teknikler uygulanmaktadır. Yazın açık renkli, kışın ise koyu giysiler giymemeizin nedeni budur. Bazı binaların penceresiz yüzeylerinin koyu renge boyanarak evlerin daha sıcak yapıldığını biliyor muydunuz?
Yine siyah renkli arabalarda yazın araç içi sıcaklığı beyaz arabalardan daha fazladır.
Işığın Soğurulması Deneyi
Aşağıdaki gibi bir düzenek hazırlayarak koyu renkli cisimlerin ışığı daha iyi soğurduğunu, dolayısıyla güneşte daha çok ısındığını kanıtlayabiliriz.
Bulun için gerekli olanlar
2 balon
2 plastik şişe
Şişelerin dışını kaplamak için siyah ve beyaz kağıt.

(Fotograf kaynağı: www.drdianateachertraining.com)
Deney sonucunda siyah şişenin içindeki havanın daha fazla ısındığını ve siyah şişenin ağzına bağlı balonun daha çok şiştiği gözlemlenir.


kaynak: ("www.karmabilgi.net")
<http://www.karmabilgi.net/isigin-sogurulmasi/> (7/04/2012)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder